5th INTERNATIONAL MARDIN BIENNIAL | THE PROMISE OF GRASS
〰️
5th INTERNATIONAL MARDIN BIENNIAL | THE PROMISE OF GRASS 〰️
border_less creates a reading room accompanying the 5th Mardin Biennial titled “Promise of Grass” curated by Adwait Singh, that is to take place between May 20th - June 20th, engaging with the Biennial’s concept and exhibition programmes. Selected publications and artist’s books that unpack this edition’s conceptual framework, which are compiled through the recommendations of arts professionals, will be available at Kebikeç Sahaf Cafe. The events in the reading room that will be organized in parallel to the biennial will be coordinated by the artist Bawer Doğanay. While some of the publications will be physically available in the space, others will be available online on border_less’ website.
The selected publications and artist’s books that draw on “Promise of Grass”’s introductory text and conceptual interests aim to generate new dialogues. The book selection has been put together by Karan Shrestha, Ritu & Tenzing, Abdessamad El Montassir, Merve Ünsal, Lara Ögel, Gülşah Mursaloğlu, Merve Akar Akgün, Ilgın Seymen, Fisun Yalçınkaya, Bawer Doğanay, Nejbir Erkol, Ritu & Tenzing, Adwait Singh and border_less. Publications that investigate similar topics by the participants of this year’s border_less ARTBOOK DAYS that took place between 12-15 May, will also be available at Kebikeç Sahaf Cafe.
The Promise of Grass, Adwait Singh
The forthcoming 5th edition of the biennial will explore the possibility for a mystical cosmopolitics or a social-ecology that is steeped in the notion of renouncement. This is being examined against the backdrop of the swelling tide of disenfranchised humanity (and more-than-humans) alongside a literal rise in the sea levels. The expansion of capitalist enclosure — perfectly illustrated by the pervasive phenomenon of gated societies as well as its auxiliaries such as luxury doomsday bunkers, floating sea barriers for mitigating movement of refugees as well as hostile public infrastructure and policies — has managed to lock a vast majority of its subjects out, inadvertently collectivising the precariat from Chile to Hong Kong over their shared vulnerability. Indeed, globalisation—the universal outreach that sought to unite us across cultural and geographical differences—has been systematically discredited by nationalist governments, who use it as a sword to terrorise the masses with an image of invading hordes threatening their jobs, social security and way of life, in short all the things that the self-same governments then freely enact under its cover. Where do we go from this impasse between capitalist encroachments over peoples’ rights and resources, and the rising multitudes that are left dispossessed in its wake?
The exhibition will speculatively engage the counter-intuitive notion that globalised dispossession is not an existential dead-end but denotes instead the point where capitalist territorialisation having come a full circle, finds its logos and values reversed, to reveal in renouncement the building blocks for a new order based on the ideals of non-filial sociality, parcelized sovereignty, and creative commoning. If the hegemonic, monopolising tendencies of capitalism are to be blamed for poisoning the land and its various gifts, then it stands to reason that a propitiatory reclamation must proceed along Sufic lines of love, i.e., through deindividuation and deterritorialization of the self—losing parts to regain the whole. Returning to the idea of gift economies that function in the spirit of barter, largesse, and reciprocity, the exhibition will cumulate radical experiments that espouse alternative models of ownership, resource sharing, land-use and relationality.
Indeed, such a moment is here already and we are witnessing glitches in a system that is showing signs of overload. These evanescent social ecologies have come to symbolise both the laboratories where new models of sovereignty and co-existence are being tested, as well as the focal points for state mobilised violence to preserve the status quo. Taking dispossession to be the pre-condition for liberation, one can slowly start mustering the ruins around us into a great spiritual resource for commissioning new ecologies of care that are infinitely more cosmopolitical, situated, empathetic and egalitarian. The latest edition of the biennial, with its focus on the Levant, the region known as the cradle of civilisation, will see a gathering of cultural practitioners from around the world who are at the forefront of this visionary proposition.
ÇİMENİN VAADİ | ULUSLARARASI 5. MARDİN BİENALİ
〰️
ÇİMENİN VAADİ | ULUSLARARASI 5. MARDİN BİENALİ 〰️
border_less, 20 Mayıs - 20 Haziran tarihlerinde Adwait Singh küratörlüğünde gerçekleşecek “Çimenin Vaadi” başlıklı 5. Mardin Bienali'nde, serginin programı ve temasıyla paralel bir okuma alanı oluşturuyor. Farklı sanat profesyonellerinin bienalin temasıyla ilgili yayın önerileri ve sanatçı kitapları seçkisinden oluşan bu alan Kebikeç Sahaf Cafe’de yer alıyor. Bienal ile iş zamanlı sürecek kitap etkinliğinin koordinatörlüğünü sanatçı Bawer Doğanay üstleniyor. Yayınların bazıları fiziki olarak mekanda ulaşılabilir halde iken bazıları border_less websitesi üzerinden okuyucu ile buluşacak.
"Çimenin Vaadi" isimli bienalin konsepti ekseninde; sergi metnini yorumlayan yayın ve sanatçı kitabı seçkisi farklı diyaloglara alan açmayı hedefleyecek. Kitap seçkisi; Karan Shrestha, Ritu & Tenzing, Abdessamad El Montassir, Raphael Grisey, Merve Ünsal, Lara Ögel, Gülşah Mursaloğlu, Merve Akar Akgün, Ilgın Seymen, Fisun Yalçınkaya, Bawer Doğanay, Nejbir Erkol, Ritu & Tenzing, Adwait Singh ve border_less tarafından bir araya getirildi. Aynı zamanda 12-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen border_less ARTBOOK DAYS katılımcılarının yine aynı temayla ilişkili yayınlarına Kebikeç Sahaf Cafe’den fiziki olarak ulaşılabilecek.
ÇİMENİN VAADİ, Adwait Singh
5. Mardin Bienali, gizemli bir evrensel politikaya, ya da feragat kavramını içselleştiren bir sosyal-ekoloji ihtimaline doğru keşfe çıkıyor. Bu keşfin arka planını hem sayıları bir sel gibi büyüyen hakları ellerinden alınmış insanlar ve insanlardan ötesi, hem de gerçekten yükselmekte olan deniz seviyeleri oluşturuyor. Yaygınlaşan güvenlikli siteler ve lüks kıyamet sığınakları, mültecilerin geçişini engellemek için yapılan yüzen deniz duvarları ve bariyerleri, düşman mimariler ve şirketleşmiş ulus devletlerin ayrımcı politikaları; tüm bunlar kapitalist kuşatmanın yayılımının işaretleri. Bu kuşatma, insanların ezici çoğunluğunu refahın dışında tutmayı başararak Şili’den Hong Kong’a kadar milyonları paydaş oldukları kırılganlıklar üzerinden birleştirdi ve kazara da olsa kolektif bir prekarya yarattı. Tabii coğrafi ve kültürel farklılıklarımıza rağmen bizi bir araya getiren evrensel bir erişim aracı olan küreselleşmenin altı, milliyetçi hükümetler tarafından sistematik olarak oyulmakta. Hükümetler bu makineler aracılığıyla ülkelerinin işgal edilmekte olduğu ve insanların işlerinin, sosyal güvencelerinin ve yaşam biçimlerinin tehdit altında olduğu imgesini yaratarak kitleleri terörize ediyor; oysaki tüm bu tehditleri bizzat hükümet adı altında kendileri yaratıyorlar. Peki insanların hak ve kaynaklarına göz diken bu kapitalist işgaller bütünü ile bunların yarattığı, sayısı artmakta olan mülksüzleştirilmiş devasa kalabalıklar arasında oluşan bu açmazdan nasıl kurtulacağız?
Bu sergi küresel mülksüzleşmenin varoluşsal bir kördüğüm olduğu fikrine şüpheyle yaklaşarak, aksine bu mülksüzleşmenin kapitalist yayılımın başlangıç noktasına döndüğüne, onun mantığının ve değerlerinin ters yüz edildiğine işaret ettiği düşüncesiyle ve bu sistemin terk edilişinin ortaya çıkaracağı, ebeveyn-çocuk ilişkilerine dayanmayan sosyallik, yerel egemenlikler ve yaratıcı dayanışmalar üzerine kurulu yeni bir düzen ihtimali ile ilgilenecek. Eğer toprağın ve bahşettiği hediyelerin kapitalizmin hegemonik ve tekelci eğilimleri tarafından zehirlendiği düşünüyorsak, bunun yatıştırılmasının ve geri kazanılmasının yöntemi tasavvufi sevgi hatlarından, örneğin sosyal benliğin bireysellikten ve bölgesellikten kurtulmasından, bütünü elde edebilmek için parçalardan feragat edebilmekten geçmelidir. Bu sergi takas, cömertlik ve mütekabiliyet ruhuyla işleyen armağan ekonomileri kavramına geri dönerek alternatif mülkiyet, kaynak paylaşımı, arazi kullanımı ve ilişkisellik modelleri benimseyen yerli bilgelikler ve yerel tarihlerin yanı sıra, özerk idareler, sürdürülebilir ekonomiler ile tarımsal ve ekolojik hareketler alanında gerçekleştirilen radikal deneyleri de bir araya getirecek.
İşin aslı böyle bir anı daha şimdiden deneyimlemeye başladık; aşırı yüklenme belirtileri gösteren bir sistemin içerisinde gerçekleşen arızalara şahitlik ediyoruz. Bu kısa ömürlü sosyal ekolojiler, hem egemenlik ve bir arada var olmanın yeni modellerinin test edildiği laboratuvarları simgelemeye, hem de devletin statükoyu korumak için beslediği şiddetin odak noktası olmaya başladılar. Kişi, mülksüzleştirilmeyi özgürleşmenin ön koşulu olarak görerek, yavaş yavaş etrafımızı çevreleyen harabeleri çok daha kozmopolit, yerleşik, empati sahibi ve eşitlikçi olan yeni bakım ekolojilerini hizmete sokmak için büyük bir manevi kaynak yaratmak üzere bir araya getirmeye başlayabilir. Medeniyetler beşiği olarak bilinen Levant bölgesine odaklanan 5. Mardin Bienali, dünyanın çeşitli yerlerinde kültürel üretim yapan ve bu düşsel önermenin ön saflarında yer alan kişilerin buluşmasına tanıklık edecek.
Publication List / Yayın listesi:
Gülşah Mursaloğlu
What A Plant Knows / Bitkilerin Bildikleri - Daniel Chamovitz, Metis Yayıncılık
Dust / Toz - Michael Marder; Yayınevi, İthaki Yayınları
My Year of Rest and Relaxation / Dinlenme ve Rahatlama Yılım - Otessa Mosfegh, İthaki Yayınları
İstasyon - Birgül Oğuz, Metis Yayıncılık
Merve Ünsal
Metal Yorgunluğu - Tomris Uyar, Yapı Kredi Yayınları
Son Bakışta Aşk - Walter Benjamin, Metis Yayıncılık
Dolaylı Eylem - Ulus Baker, Birikim Yayınları
Hah - Birgül Oğuz, Metis Yayıncılık
Dünya Güzeldir Hala - Bejan Matur, Everest Yayınları
Tuhaf Bir Kadın - Leyla Erbil, İş Bankası Kültür Yayınları
Mürekkep Lekesi - Mikhail Şişkin, Jaguar Kitap
Bu Tufandan Sonra - Ingeborg Bachmann, Metis Yayıncılık
Berci Kristin Çöp Masalları - Latife Tekin, Can Yayınları
Hotel Glasgow - Şavkar Altınel, Yapı Kredi Yayınları
Karan Shrestha
A series of articles written in 2018 by writer / journalist Shradha Ghale for the Kathmandu Post:
“A vanishing way of life” - March 2018
“The tiger and the farmer” - April
“Gigantic enclaves are not a solution” - April 2018
“Men in green” - May 2018
“A win-win solution?” - May, 2018
“The pitfalls of imported notions” - June 2018
“The lopsided discourse” - June 2018
“Top-down and centralised” - July 2018
Ilgın Seymen
Ecocriticism and the Anthropocene in Nineteenth-Century Art and Visual Culture, Editors Maura Coughlin, Emily Gephart, Routledge, 2020
Arts of Living on a Damaged Planet, Editors Anna Tsing, Heather Swanson, Elaine Gan, Nils Bubandt, University of Minnesota Press, 2017
A Possible Anthropology - Methods for Uneasy Times, Anand Pandian, Duke University Press, 2019
Anthropocene Unseen: A Lexicon, Editors Cymene Howe, Anand Pandian, Punctum Books (with Creative Commons licence), 2020
On Garbage, John Scanlan, Reaction Books, 2005
Dark Ecology - For a Logic of Future Coexistence, Timothy Morton, Columbia University Press, 2016
Ecology Without Nature - Rethinking Environmental Aesthetics, Timothy Morton, Harvard University Press, 2007
Ecopsychology, Phenomenology, and the Environment - The Experience of Nature, Editors Douglas A. Vakoch, Springer, 2014
Nature and Empire in Ottoman Egypt - An Environmental History, Alan Mikhail, Cambridge University Press, 2011
What is Landscape?, John R. Stilgoe, MIT Press, 2015
Becoming an Animal - An Earthly Cosmology, David Abram, Vintage Books, 2011
Merve Akar Akgün
Dünyanın Sonundayız, Lidia Yuknavitch, Çınar Yayınları, 2018, Çev: Tülin Er
Açık Yeşil: Teorisi ve pratiği ile bir ekoloji rehberi, Ömer Madra ve Ümit Şahin, Açık Radyo, Can Yayınları, 2019
Ataların Hikayesi Yaşamın Kökenine Yolculuk, Richard Dawkins, Hil Yayın, 2014, Çev. Ahmet Fethi
Ekofeminizm, Vandana Shiva ve Maria Mies, Sinek Sekiz, 2019
Anlamın Mantığı, Gilles Deleuze, Norgunk, 2015, Çev. Halan Yücefer
Sanat AŞ Çağdaş Sanat ve Bienaller, Julian Stallabras, İletişim Yayınları, 2009, Çev. Esin Soğancılar
Paha Biçilemez, Michael Hutter ve David Throsby, Sel Yayıncılık, 2010, Çev. Ceren Yalçın
Abdessamad EL MONTASSIR
Friction: An Ethnography of Global Connection, Anna Lowenhaupt Tsing
The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins, Anna Lowenhaupt Tsing
Le Ravissement de Darwin" (in French); click for English, Carla Hustak and Natasha Myers
border_less
Write Injuries on Sand and Kindness in Marble, Hera Büyüktaşçıyan, 2017
beyond.istanbul: Mekanda Adalet ve Konut Aktivizmi, 2020
Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları, Necati Güvenç Mamıkoğlu, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2017
Ağaçlar, Hermann Hesse, Çev. Zehra Aksu Yılmazer, Kolektif Kitap
Bir Yerin İzinde Pek Çok Yer, Dilşad Aladağ, Eda Aslan, Manifold, 2021
Mülksüzleştirmeye İnat, Bir Etkinlik Kitabı, Arsız Otlar Araştırma Grubu, K. Verlag, 2021
… buradaydı, Huo Rf, 2018. Metinler: Merve Elveren, Merve Akar Akgün, Pınar Öğrenci
defterler / τετράδια / notebooks, Elif Kamışlı, (2017-2021)
Kent Rehberi: Mardin Sokak Otları, Bawer Doğanay, 2022
Fisun Yalçınkaya
Bana Ait Bir Yer – Hayallerin Mimarisi, Michael Pollan, Çev.: İlknur Urkun Kelso, Sinek Sekiz Yayınevi
Feminizm ve Doğaya Hükmetmek, Val Plumwood, Çev.: Başak Ertür, Metis Kitap
Her Şey Satılık- Dünyanın Kaynaklarını Kimler Kontrol Ediyor?, James Ridgeway, Çev.: Bülent Doğan
İnsan Neden Vegan Olur?, Anna Charlton , Gary L. Francione, Çev.: Cansen Mavituna, Metropolis Yayınevi
Sebzelerin Efsanevi Tarihi, Evelyne Bloch-Dano, Çev.: Nihan Özyıldırım, İletişim Yayınları
Sevdiklerimiz, Tiksindiklerimiz, Yediklerimiz – Hayvanlar Hakkında Tutarlı Düşünmek Neden Bu Kadar Zor?, Hal Herzog, Çev.: Yeşim Seber, Yapı Kredi Yayınları
Ahraz, Deniz Gezgin, Can Yayınları
Ritu Sarin & Tenzing Sonam
A ’Raging Storm’: The Crackdown on Tibetan Writers and Artists after Tibet’s Spring 2008 Protests. A report by the International Campaign for Tibet, May 2010.
Tibets in Chain: The Stories of Nine Tibetan Nuns. International Campaign for Tibet, 2020.
Rukhag 3: The Nuns of Drapchi Prison. Steven D. Marshall, Tibet Information Network, London, 2000.
‘Song of Sadness’ from Drapchi prison: the official Chinese verdict on the Drapchi ‘singing nuns’. By International Campaign for Tibet, March 30, 2006.